Snapchat’in Dijital Reklam Teknikleri Kâr Oranını Arttıracak mı?

Snapchat’in Dijital Reklam Teknikleri Kâr Oranını Arttıracak mı?

Yakın zamanda Snapchat’in, medya alıcılarına popüler mesajlaşma uygulaması içinde kişisel reklam kurma ve optimize etme fırsatı sunmak için bir Dijital Reklam Çözümü üzerinde çalıştığını açıklandı.

Los Angeles merkezli şirketin bu hareketinin amacı, arzulanan ‘Y Kuşağı’ hedef kitlesinden gelir elde edebilmek. Dijital reklam kârı oluşturma stratejisi, kullanıcı deneyimi ile pazarlamacı taleplerini dengede tutması gerektiğinden, her zaman dikkatli hazırlanmaktadır. 

Konuşulan strateji, Facebook ve Twitter reklam fırsatlarından esinlenmenin temel öğelerini içeriyor. Şirket piyasaya yeni bir API sürerek, medya alıcılarına kendi kullanıcı arayüzleri ya da dış kaynak satın alma platformu üzerinden temel reklam hedefleme ve kişiselleştirme seçenekleri sunar.

Snapchat’in ilk karar vermesi gereken konu, dijital reklam verenlere hangi envanteri sağlayacağıdır. Halihazırda kullanılabilecek spesifik reklam üniteleri bulunmamaktadır. Facebook, Twitter ve Instagram’ın aksine – üçü de reklamları doğal biçimde kullanıcı duvarlarına yerleştirir – Snapchat, kullanıcı içeriklerini reklama uygun biçimde sunmaz.

Hem Facebook hem de Twitter, doğru uygulandığında doğal, akış içi reklamların kâr oranlarını önemli ölçüde yükseltebileceğini göstermiştir. Bu sürecin, her iki kanalda spesifik kullanıcı gruplarına iletilecek kişiselleştirilmiş mesajların ne kadar kolay tasarlanıp iletildiğine bakıldığında daha ölçülebilir hale geldiği görülmüştür.

Snapchat’in, dijital reklamları kullanıcıları tarafından yollanan harcanabilir mesajlar yoluyla sunmasını hayal etmek zor. Bu durum sonuç olarak, reklam konusunda çekingen y kuşağını uzaklaştıracaktır.

Snapchat’in Discover ve Live bölümleri, reklam kârı için faydalı alanlar haline gelebilir – ikisi de reklamcılara, kullanıcılarla göze çarpmadan etkileşim kurma şansı tanır.

Snapchat, doğasında bulunan engeller nedeniyle, agresif bir reklam stratejisi izlerse bazı sorunlarla karşılaşacaktır. Reklam kârını büyütmek için izleyebileceği en iyi yol, reklamcılara anonim kullanıcı verilerini sunarak, hedeflenmiş reklamları başka platformlar yoluyla iletme olanağı sağlamak olacaktır.

Buna ek olarak, Snapchat, Twitter’ın stratejisini kullanabilir ve bir reklam teknolojileri şirketi satın alabilir. İki sene önce Twitter, kendi platformu dışında reklam fırsatları sunabilmek için mobil arz platformu MoPub’ı $350m karşılığında satın almıştır.

Facebook aynı amaçla, 2014 yılında $500m karşılığında LiveRail’in sahibi haline gelmiştir. Facebook izleyici ağı (FAN), LiveRail teknolojisinin desteğiyle yıllık 1 milyar $ çalışma oranına ulaşmıştır.

Bunlar devasa rakamlar gibi gözükebilir. Ancak yayıncı kâr stratejisinin temel taşı olan Google’ın AdSense kolunun (Google dışında yayınlanan reklamlar) yıllık 14 milyar $ gibi bir değeri olduğunu unutmamalıyız. Reklam yatırımlarının masaüstünden mobile kaymasıyla, AdSense şirketi, yayıncıların mobil öncelikli kâr akışlarını oluşturmalarına olanak sağlamıştır.

Snapchat böyle bir platform (SSP) satın almaya karar verirse – piyasada birkaç seçenek bulunmaktadır – dış kaynak yayıncı envanterini y kuşağı kullanıcı verileriyle zenginleştirebilir.

Bu verileri satın almayacak ajans ya da reklamcı bulmak zordur. Böyle bir şirkete sahip olmak ayrıca, yeni kurulan bölümün ihtiyacı olan reklam teknolojisi yeteneğini de beraberinde getirecektir.

Sonuç olarak, şirketin reklam teknoloji stratejisi, ağırlıklı olarak Snapchat’in y kuşağı verilerine odaklanacaktır. Pazarlamacılar (özellikle direkt yanıt reklamcıları) mesajlarını bu kitlenin karşısına çıkartmak isteyeceklerdir.

Dijital Reklam teknikleri, Snapchat’in sarsılmaz bir reklam şirketi kurmasına olanak vereceklerdir. Sonuçta asıl faydayı sağlayacak olan, kaybolan reklamlar değil, Snapchat verilerinin doğal değerine kavuşturan reklam teknolojileri olacaktır.

Dijital Dünya’dan geri kalmamak için İnovanka Blog Sayfasını takip etmeye devam edin.

Bir başka faydalı yazıda görüşmek üzere,

HOŞÇAKALIN,

KAYNAK: THE GUARDİAN

0

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.